recept: Cigánypecsenye becskei módra, Kifőzde
Cigánypecsenye becskei módra
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

8 szelet sertéstarja,
8 szelet füstölt szalonna,
8 gerezd fokhagyma,
2 ek. zsír,
2 ek olivaolaj,
1 fej vöröshagyma,
2 dl rizling,
só, paprika, bors, mustár, finomliszt




Előző nap a húst felszeletelem, kissé kiklopfolgatom, és bekenem a péppé nyomott fokhagyma, egy-egy csapott mokkáskanál pirospaprika és őrölt feketebors, két evőkanál olaj és 5 púpos evőkanál mustár keverékével. Persze előbb a vastagon zsíros részeket külön megborsozom. A szeleteket szorosan egymásra fektetem-nyomkodom egy műanyag dobozkába, a hús tetejére folpackot nyomok, hogy ne kapjon levegőt, és a felhasználásig beteszem a hűtőbe.
A szalonnát (bőrével együtt) felszeletelem, bőrig beirdalom, és kevés zsíron kakastaréjt sütök belőle, majd félreteszem. A húsokat vékonyan meghintem liszttel, hogy ne fröcsköljön, majd a szalonna megforrósított zsírján mindkét oldalán pirosra sütöm. Félreteszem meleg helyre.
A hagymát nagyon apróra felkockázom, és megfonnyasztom a pecsenye zsírján. Kicsit meg is sózom, hogy levet engedve, leoldja a sütőedényről a hús által otthagyott pörcöket. Felöntöm 2 dl fanyar fehérborral, és addig forralom, míg a hagyma péppé nem fő. Ekkor megkóstolom, ha kell, ízesítem, vízzel higítom, és kész is a finom pecsenyelé.
Nem szűröm le, mert úgy gondoltam, egy kis rusztikum jobban beindítja az étvágyat :-). Ha a hús kihűlt volna, beleteszem, és fedő alatt, kislángon melegítem 5 percig.
A hússal egyidőben készített, apróra vágott petrezselyemmel összekevert sültkrumplival tálalom, a szafttal leöntöm, és a kakastaréjjal díszítem.

Savanyúságnak kovászos uborka, kosszarv-paprika vagy csalamádé kiválóan megfelel.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: cigánypecsenye
 lacipecsenye
 savanyú kosszarv-paprika
 kovászos uborka
 sült krumpli

Forrás: az egyszerű cigánypecsenye receptjét kicsit megpiszkáltam.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2011.08.22. Utoljára frissítve: 2011.08.22.
Utolsó megtekintés: több, mint 12 órája (2024-05-02 20:14:42 - 4.54)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez