8 szelet sertéstarja, 8 szelet füstölt szalonna, 8 gerezd fokhagyma, 2 ek. zsír, 2 ek olivaolaj, 1 fej vöröshagyma,
2 dl rizling, só, paprika, bors, mustár, finomliszt
|
Előző nap a húst felszeletelem, kissé kiklopfolgatom, és bekenem a péppé nyomott fokhagyma, egy-egy csapott mokkáskanál pirospaprika és őrölt feketebors, két evőkanál olaj és 5 púpos evőkanál mustár keverékével. Persze előbb a vastagon zsíros részeket külön megborsozom. A szeleteket szorosan egymásra fektetem-nyomkodom egy műanyag dobozkába, a hús tetejére folpackot nyomok, hogy ne kapjon levegőt, és a felhasználásig beteszem a hűtőbe. A szalonnát (bőrével együtt) felszeletelem, bőrig beirdalom, és kevés zsíron kakastaréjt sütök belőle, majd félreteszem. A húsokat vékonyan meghintem liszttel, hogy ne fröcsköljön, majd a szalonna megforrósított zsírján mindkét oldalán pirosra sütöm. Félreteszem meleg helyre. A hagymát nagyon apróra felkockázom, és megfonnyasztom a pecsenye zsírján. Kicsit meg is sózom, hogy levet engedve, leoldja a sütőedényről a hús által otthagyott pörcöket. Felöntöm 2 dl fanyar fehérborral, és addig forralom, míg a hagyma péppé nem fő. Ekkor megkóstolom, ha kell, ízesítem, vízzel higítom, és kész is a finom pecsenyelé. Nem szűröm le, mert úgy gondoltam, egy kis rusztikum jobban beindítja az étvágyat :-). Ha a hús kihűlt volna, beleteszem, és fedő alatt, kislángon melegítem 5 percig. A hússal egyidőben készített, apróra vágott petrezselyemmel összekevert sültkrumplival tálalom, a szafttal leöntöm, és a kakastaréjjal díszítem.
Két kiló megtisztított krumplit vágj fel kb. 2 cm-es kockákra és bő, forró zsiradékban, néhányszor átkeverve süsd enyhén pirosra, majd csöpögtesd le. Nagyon finom, az éleknél ropogós, belül omlós.
Savanyúságnak kovászos uborka, kosszarv-paprika vagy csalamádé kiválóan megfelel.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|